Je ziet door de bomen het bos niet meer? Hieronder vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op!

Wat zijn de kosten voor het bezit van bos/natuur?

Bos- en natuurgrond is vastgoed. Door registratie in het kadaster kunt u aangeslagen worden voor belasting.

Mijn vraag over een Tiny House

Mag ik een huisje of een zogenaamd ‘tiny huis/tiny house’ plaatsen in het bos?

Wat zijn de kosten voor de eigendomsoverdracht?

Bos- en natuurgrond is vastgoed. Overdracht van vastgoed dient plaats te vinden via de notaris. Maar er zijn meer bijkomende kosten.

Hoe gaat de notariële afhandeling in zijn werk?

De overdracht van bosgrond vindt plaats in twee fasen: Fase 1 is de koopakte, fase 2 de notariële akte. Uiteindelijk zorgt de notaris voor de juridische, financiële en kadastrale verwerking van de overdracht.

Kopen en verkopen natuurorganisaties bos- en natuurgronden?

Doorgaans kopen natuurorganisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de provinciale landschappen alleen grote natuurgebieden. Vaak worden deze gebieden gefinancierd door de overheid, zowel in aankoop als beheer.

Mag je een hek rondom je eigen bosgrond plaatsen?

Ja, meestal mag dat. Je mag immers je eigen houtopstand beschermen tegen wildvraat. Bedenk je wel dat de lengte van het hekwerk flink kan oplopen, en dus de kosten!

Mag je op je eigen perceel hout hakken?

Ja, dat mag. Als eigenaar van bos heb je geen onderhoudsplicht. Wel heb je het recht om je bos te dunnen/kappen.

Mag je vuurtje stoken in je eigen bos?

In principe ben je eigenaar van je eigen stukje bos en mag je er dus ook een fikkie stoken. Je moet dit dan wel op een zorgvuldige manier doen. Zo zijn een ton, vuurplaats of vuurkorf veilig.

Mag je kamperen in je eigen bos?

In principe ben je eigenaar van je eigen stukje bos en mag je dus kamperen in je eigen bos. Commercieel gebruik is doorgaans niet toegestaan.

Wat is het rendement van bosgrond?

Grofweg is het rendement op bosgrond uit te splitsen in 3 onderdelen: De prijsstijging van bosgrond, de houtopbrengsten en het belastingvoordeel.

Wat zijn de voordelen van een eigen bos?

Bezit van bosgrond kent vele voordelen. Sommige voordelen komen voort uit 100% eigendom, daarnaast zijn er financiële en fiscale voordelen.

Wat levert een perceel bosgrond op aan hout?

Eén hectare bosgrond levert jaarlijks gemiddeld 7,3 m3 hout. Daar kunnen 2 huishoudens een open haard van stoken.

Vaak gestelde vragen

Je ziet door de bomen het bos niet meer? Hier vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op!

ga naar de vragen

Contact leggen

Interesse in een perceel, of heb je meer vragen over onze diensten? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

contactformulier

Contactformulier

Nieuwsbrief

Wil jij als eerste zien welke nieuwe percelen er te koop zijn en of jouw droombos er tussen zit? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief!

aanmelden