Bos- en natuurgrond is vastgoed. Overdracht van vastgoed dient plaats te vinden via de notaris. Wat zijn de bijkomende kosten van de overdracht van eigendom?

De bijkomende kosten van de overdracht worden uitgedrukt in k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam). Hieronder wordt uitgelegd wat dat betekent. 

Wat betekent kosten Koper (k.k.)?

De kosten koper zijn opgebouwd uit 3 posten:

  1. Notariskosten: De notaris schrijft een aantal uren met een bepaald tarief. Ook dient hij enkele gegevens te checken (eigendom, identiteit) bij het kadaster of in de gemeentelijke basis registratie. Doorgaans is dit een bedrag van 400-500 euro.
  2. Kadastrale kosten: De notaris dient de transactie te verwerken in de kadastrale registers (KIK). Daarvoor moet een vast bedrag betaald worden van 168 euro (prijspeil 2016). Dit bedrag is onbelast.
  3. Belastingkosten: De notariƫle kosten zijn belast met 21% BTW.

Totaal komen de kosten koper uit op een bedrag tussen de 700-900 euro afhankelijk van de gekozen notaris.
De kosten koper zijn dus onafhankelijk van de grootte van het perceel en het bijbehorende bedrag.
Het gevolg is dat kleine percelen relatief duur zijn en grote percelen relatief goedkoop zijn om te passeren bij de notaris.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Indien de prijs vrij op naam is worden alle kosten van de overdracht gedragen door de verkoper. In feite gaat het dus om een netto prijs.
Bijvoorbeeld: Indien u een bedrag van 15.000 euro v.o.n. overeen komt, betaalt u zuiver en alleen 15.000 euro.

Alle betalingen lopen via de derde gelden rekening van de notaris. U betaalt dus het complete bedrag van het vastgoedobject (bosperceel) aan de notaris. Na de overdracht betaalt de notaris uit aan de verkoper.